nieuws HBC GYMNASTICS


FUNdamentals Beverwijk

Onder leiding van Lieve Harmes turnden 6 meisjes van de extra trainingsgroep een turnactiviteit in Beverwijk. Meisjes geboren in 2015, 2016 en 2017 mochten deelnemen aan de FUNdamentals; een wedstrijd met jury, maar beloond met stickers in plaats van cijfers.
Juryleden die bestaan uit ouders, turnsters en hulpen bekijken en noteren de stapjes die de turnsters doen en beplakken een gouden, zilveren of bronzen sticker op het diploma van de turnster.
De turnsters van HBC waren verdeeld in 2 rondes. In de eerste ronde mochten Elina, Fianne  en Benthe starten bij de balk. Hier lieten zij 4 verschillende onderdelen zien, zoals opspreiden, een radslag en een handstand en een overslag als afsprong. Net als in de tweede ronde met Annelin, Indy en Sade turnden ze daarna op de grote vierkante vloer de voorbereiding van een overslag, een flikflak en een sprongenserie. Hierna sprongen ze vanaf een trampoline, een kast en een plankoline en als laatste onderdeel nog een paar krachtoefeningen aan de brug ongelijk.
Na afloop ging iedere turnster met een gestickerd diploma en een mooie medaille trots weer naar huis.


Team niveau 5 op 5 de plek

Voor de turnsters in niveau 5 van HBC Gymnastics is zondag 7 april de derde wedstrijd in Beverwijk geweest. Voor deze groep de derde wedstrijd in teamverband waarin ook een ranking gemaakt werd van de individuele prestaties over alle wedstrijden.
Ze begonnen bij de balk. Hierbij turnde Vivianne een hele mooie oefening met een 12.85 als score. Bij de brug zwaaide Lara naar de hoogste score door haar zolendraai. Met mooie sprongen over de pegasus kwam dit team vandaag op de 5 de plaats te staan van alle 13 teams.

Van de 3 wedstrijden kwam Lara als rayonkampioen op de 5 de plaats te staan. Samen met Vivianne en Marit gaan zij door naar de finale zuid in Amsterdam.


2 rayonkampioenen

Op zondag 24 maart vonden de 3 de voorwedstrijden in Beverwijk plaats voor een groot gedeelte van de wedstrijdgroep van HBC Gymnastics. Voor de bovenbouw turnsters geldt de hoogst genoteerde plaats van de 3 wedstrijden voor een vervolgwedstrijd in Amsterdam. Voor de middenbouw turnsters tot 12 jaar tellen alle 3 de wedstrijden mee voor doorstroming.


In de eerste wedstrijd turnden 5 turnsters van HBC Gymnastics in supplement F. Bente kwam op de 3de plaats te staan en Veerle op de 2de plaats. Samen met Miral zijn zij gegarandeerd voor een plaats in de Finale Zuid. Maya turnde voor het eerst een kip in haar oefening op de brug. Dit zag er heel goed uit en dat werd gewaardeerd met een 11.5, net onder Benthe met een 11,75 de hoogste van alle 47 turnsters in supplement F. Hierdoor staat Maya eerste reserve op de lijst voor de Finale. Benthe en Veerle werden rayonkampioen: de beste jeugd turnsters in supplement F over de 3 wedstrijden.


Eva mocht deelnemen in supplement G. Zij turnde een stabiel goede wedstrijd met op vloer de hoogste score. In de derde ronde was het de beurt aan het superteam van niveau 6. Voor het team resultaat tellen de 3 beste scores met toestel en hier hebben ze alle 6 een aandeel in gehad. Individueel kwam Vivian op de 2de plaats en Valerie het hoogste uit op de 6de plek van alle 42 turnsters. Gemiddeld over alle 3 de wedstrijden kwam Vivian op plek 5 te staan. Samen met Valerie en Zola gaan ook zij door naar de Finale Zuid.


Merle en Livia turnden deze dag in supplement E. Merle scoorde het 2de hoogste cijfer op sprong met haar half in half uit. En Livia was 2de op de balk. Bij de brug lieten ze beiden punten liggen, maar voor Merle is er nog een kans op doorstroming als 1ste reserve.


Paashazen zoeken za 30 maart

Op Paaszaterdag 30 maart wordt een paashazenzoektocht georganiseerd. Dit is voor de leden van 5 tot en met 8 jaar, maar je mag ook een broertje, zusje of vriendinnetje meenemen die tussen de 6 en 8 jaar is. We verzamelen bij Park Meermond, Cruquiusweg 49 in Heemstede. Om 13.45 uur staan wij klaar om jullie te ontvangen en om 14.00 uur starten de eerste groepen. Om 15.30 uur is de activiteit afgelopen.

Voor de leden van 2 tot en met 5 jaar organiseren we een verkorte activiteit. Deze leden lopen met een eigen begeleider in een groep naar de paashazen voor een opdracht en een sticker. Starttijd om 14.30 tot 15.30 uur, boven op de berg bij park Meermond.

Kosten: € 2,50 per persoon.


Aanmelden: De inschrijving doe je door het sturen van een mail voor 17 maart naar: info@hbcgymnastics.nl onder vermelding van het aantal kinderen en de namen van de kinderen. Hierna volgt een mail met een betaallink. Na betaling is de inschrijving definitief.


Bingo jeugd 9 jaar en ouder

Op zondag 14 april wordt in de kantine van HBC voetbal in het HBC sportpark een geweldige BINGO gehouden voor de gymnastiekleden vanaf 9 jaar.
Locatie: Cruquiusweg 39 in Heemstede.
Het feest begint om 17.00 uur en is om 19.30 uur afgelopen.

Hoe gaan we dit doen?
1: Schrijf iets lekkers op de lijst die bij je juf die aanwezig is in de gymzaal (dat is tevens je inschrijving). Opgeven kan tot en met dinsdag 2 april.
2: Maak of koop wat je hebt opgeschreven.
3: Neem een bord, beker en bestek mee, en het lekkers naar het HBC sportpark op 14 april.
4: Wat trekken we aan? Sportkleding; indien mogelijk gaan we buiten sportspelletjes doen.
5: Zorg dat je om 17.00 uur aanwezig bent.
Tijdens deze BINGO-middag houden wij uiteraard een geweldige bingo en we gaan eten van al het lekkers.


Trainingsweekend HBC Gymnastics

Van 1 tot en met 3 maart is de wedstrijdgroep van HBC Gymnastics op trainingsweekend geweest in Naarden. Het grootste doel was teambuilding, maar ook de persoonlijke turndoelen was een groot onderdeel. De 19 turnsters sliepen in een groepshuis in Naarden. Hier werden zij met eten en drinken verzorgd door Kamiel; een vader van 1 van de turnsters.
In 4 groepen speelden zij het hele weekend spellen in het thema: levend bordspellen. Zo kwam Cluedo, Sport-O-Poly, Yathzee, Ik hou van Holland en Kolonisten van Catan voorbij.
Op zaterdag en zondag werd 2 uur getraind in een turnhal in Amstelveen. Hier moesten de turnsters zoveel mogelijk persoonlijke doelen behalen, waar een sticker verdiend werd. Het was een topweekend waar zowel de turnsters als de begeleiders enorm van hebben genoten.Alle HBC turnsters op de 1 ste plaats

Zondag 11 februari vonden de tweede voorwedstrijden van de wedstrijdgroep in Beverwijk plaats, voor de meisjes in supplement G en in niveau 5. 6 meisjes in niveau 5 startten de wedstrijddag bij de brug. Bij dit toestel nam Lara al direct de leiding door een zolendraai te turnen en een mooie hoge salto. Bij de balk turnden alle turnsters hele strakke oefeningen, zonder onderbrekingen bij de handstanden en de radslagen. Zowel bij de balk als de vloer kreeg Naomi de hoogste score door het strakke turnen. De groep sloot af bij de sprong waar Marit de mooiste overslag en half in half uit sprong; bijna zonder aftrekken van de jury. Van de 4 groepen in deze ronde een welverdiende 1 ste plaats.


In de tweede ronde turnde Eva Kousbroek. Zij is de enige turnster bij HBC Gymnastics in niveau G en hierdoor samengevoegd bij een andere vereniging. Eva begon op de vloer met een mooie arabier flikflak en een stabiel strakke muziekvloeroefening. Bij de sprong waren haar benen niet helemaal gestrekt, maar een euforie moment kwam weer bij de brug bij het ophurken en de sprong naar de hoge ligger. Bij de balk was ze bijna haar sprongen vergeten, maar met een beetje voorzeggen van de trainster liet ze een hele mooie oefening zien; met het hoogste cijfer van haar groep. Ook hierdoor kwam Eva met haar groep op de 1 ste plaats op het podium te staan.Onderlinge wedstrijden HBC

1 x per jaar hebben de meisjes van de recreatie turnuren een onderlinge wedstrijd. Dit vindt plaats in het eigen lesuur, met de eigen trainster in de eigen groepjes. In de lessen wordt hier hard voor geoefend en tijdens deze wedstrijd mogen de papa’s, mama’s en andere belangstellenden komen kijken. Omdat in de meeste lessen de lesuren vol zijn, wordt er aangeraden niet meer dan 3 kijkers per turnster mee te nemen.

De turnsters turnen in het HBC turnpakje welke te koop is bij Sport2000. Iedereen krijgt een mooi diploma met de behaalde cijfers en een medaille.

 

Maandag 11 maart: onderlinge wedstrijden Evenaar 15.00 – 18.00 uur
Maandag 18 maart: onderlinge wedstrijden Spaarneborgh 16.00 – 18.00 uur
Vrijdag 22 maart: onderlinge wedstrijden Molenwerf 15.30 – 17.30 uur
Zaterdag 20 april: onderlinge wedstrijden Molenwerf 10.30 – 13.30 uur
Dinsdag 23 april: onderlinge wedstrijden Icarus 16.30 – 18.30 uur


2 teams HBC Gymnastics op de 1ste plaats

Zondag 4 februari mocht een deel van de wedstrijdgroep van HBC Gymnastics hun 2 de wedstrijd turnen. De dames in supplement E zaten in een gecombineerd team van Unitas en DOS. Voor Livia ging deze wedstrijd door een voet blessure niet door, maar Merle mocht aan dit team deelnemen. Helaas kon zij door een blaar op haar hand geen goede brug oefening laten zien. Bij de balk verloor ze haar evenwicht, maar bij de vloer herpakte ze zich goed. Bij de sprong een mooie half in half uit en met dit team een 3 de plaats.

 

In de tweede wedstrijd was het team met nieuwe turnsters van HBC aan de beurt. Zij begonnen op de balk en lieten allemaal een hele strakke oefening zien. Valerie haalde de hoogste score; een 13.20. Bij de vloer kreeg Caitlin de hoogste score en de brug werd bij Zola het hoogste gewaardeerd door haar mooie strakke benen. Bij de sprong allemaal scores boven de 13, waardoor ze op de 1ste plaats op het podium kwamen. In het totaal klassement van alle niveau 6 groepen een mooie 3de plaats.

 

In de derde wedstrijd turnden 6 toppers in supplement F. Bij deze teamwedstrijd tellen de 3 hoogste scores per toestel. Alle 6 de turnsters hebben een aandeel in de hoge teamscores; iedereen heeft wel een toestel wat meetelt voor het team resultaat. Maar Benthe spande de kroon met 3 x de hoogste score voor het team; zowel de sprong, brug als de balk scoorde zij het hoogste cijfer. Voor de vloer was de gedeelde 1ste plaats voor Maya en Veerle. Van de 11 teams een welverdiende 1ste plaats.


1ste plaats niveau 5 turnsters

De turnsters van HBC Gymnastics in niveau 5 bestaande uit Marit, Vivianne, Filippa, Felicia, Naomi en Lara hebben zondag 10 december hun eerste wedstrijd van dit seizoen geturnd. De meisjes tot en met 11 jaar turnen in een team van maximaal 6 turnsters, waarbij de hoogste 3 cijfers per toestel tellen voor het teamklassement.

De meisjes begonnen heel sterk op de sprong; allemaal over de pegasus. Voor 2 verschillende sprongen was een bonus te verdienen, dus de meesten kozen hiervoor. Waar Lara een hele mooie balk oefening liet zien, kreeg Marit een 13.35! de hoogste score van alle 70 niveau 5 turnsters. Marit haar scores hebben voor 3 van de 4 toestellen het hoogste meegeteld voor het teamklassement. Na de eerste wedstrijd kwam dit team op de 1ste plaats te staan. Over de gehele dag met de tegenstanders van alle 13 niveau 5 teams bleven ze de hoogste score behouden en dus de 1ste plaats voor deze kanjers!
In de tweede wedstrijd mocht Eva Kousbroek turnen in supplement G. Zij is de enige in dit niveau van HBC Gymnastics, dus ze kwam in een ijzersterk team van Unitas in de wedstrijd. Ze begon met een  mooie overslag over de pegasus. Bij de brug ging het niet helemaal goed met ophurken, maar ze herpakte zich prima. Na een goede balk en vloeroefening kreeg ze een 5 de plaats omgehangen. Helaas was dit een foutje en moest ze de medaille teruggeven. De vijfde plaats was voor haar balkoefening; over de meerkamp is zij 13 de geworden.


2 podiumplekken voor Veerle en Benthe

Zondag 3 december vonden de eerste turnwedstrijden van de wedstrijdgroep van HBC Gymnastics plaats in Beverwijk. Waar de turnsters hard geoefend hadden voor nieuwe oefeningen en onderdelen, mochten ze de oefeningen nu aan publiek en jury laten zien.


In de eerste wedstrijd waren de jeugd turnsters in supplement F aan de beurt. Miral, Mayila en Veerle kwamen voor het eerst bij de jeugd turnsters uit en Maya is 1 niveau gepromoveerd ten opzichte van afgelopen seizoen. Benthe vulde dit team aan, met haar ervaring van vorig jaar. In de tweede wedstrijd van de dag mochten de junioren turnsters in supplement F uitkomen. Hier heeft HBC Gymnastics een nieuwe turnster bij de wedstrijdgroep: Anne Heemskerk. Zij heeft de afgelopen weken heel hard gewerkt aan de arabier flikflak op de vloer en een mooie overslag over de pegasus. Na een prima meerkamp over de 4 toestellen, stond Veerle op de 1 ste plaats en Benthe op de 2 de
plaats. Van alle turnsters had Veerle de hoogste score over de pegasus met een half in half uit met een 11.75, gevolgd door de 2 de plaats van Benthe. Benthe had de allerhoogste score op brug met een 11.50.


In de tweede wedstrijd was er een teamfinale voor de turnsters in niveau 6. HBC Gymnastics heeft hier een heel nieuw team met allemaal turnsters die voor het eerst deelnamen aan een officiële wedstrijd. Zola, Kate, Valerie, Vivian, Valentina en Caitlin begonnen bij de sprong. Individueel mochten ze 2 verschillende sprongen laten zien, en dit ging heel goed. Valerie had de hoogste score met een 14.60 gemiddeld. Bij de balk bleef niet iedereen erop staan, maar dit ging bij Valentina weer super goed, wat een 13.15 opleverde. Voor de teamprestatie worden de 3 hoogste cijfers per toestel geteld, wat na 4 toestellen een 2 de plek opleverde voor dit team.


In de laatste wedstrijd streden de junioren Livia en Merle in supplement E. Ook zij zijn een niveau omhoog gegaan en hierdoor zijn de eisen aan de oefening een stuk hoger. Merle had een mooie sprong, wat maar door 1 andere turnster hoger was gewaardeerd. Livia turnde een hele mooie brug oefening met een kip. Dit leverde een mooie 9.50 op. Een goede wedstrijd geturnd, maar met tegenstanders uit de 3 de divisie niet hoog genoeg voor medailles.


5 gediplomeerde assistenten voor HBC Gymnastics

In de turnlessen bij HBC gymnastics wordt veel gewerkt met assistenten. Vaak zijn dit (oud) turnsters die een uurtje eerder komen om bij de jongere kinderen te helpen. Voor leden van 10 jaar en ouder is hiervoor een opleiding gemaakt door de KNGU. Dit omvat 19 verschillende opdrachten die de assistenten dan thuis voorbereiden en in de zaal toepassen. Onder begeleiding van de leiding van Marielle, Marleen en Monique krijgen zij aanwijzingen zodat ze de onderdelen goed en veilig aanleren bij de kinderen.

 

In verschillende lessen zijn er assistenten bezig met deze opleiding. Afgelopen week hebben Miral, Marit en Naomi de niveau 1 afgerond en zijn ze geslaagd voor de opleiding.

 

Vanaf 14 jaar is er een mogelijkheid om nog iets meer te weten te komen over de verschillende turnelementen en wat er bij komt kijken om iets aan te leren. Hiervoor moeten de cursisten 9 dagdelen naar een opleidingsinstituut alwaar ze theoretische en praktische kennis krijgen. Lieve Harmes en Livia Schavemaker zijn voor deze niveau 2 opleiding op woensdagavond naar het CIOS geweest en zijn hier glansrijk voor geslaagd. HBC Gymnastics heeft er hierdoor weer 2 nieuwe niveau 2 assistenten bij; een goede opstap voor de leiding van de toekomst.


40 jaar lid van HBC

Huldiging jubilarissen bij HBC Gymnastics
Nietsvermoedend stapte Maaike van Dijk de sporthal binnen om weer een uurtje de conditie te trainen onder leiding van Roberto.
Het was wel wat drukker dan normaal en ook de voorzitter van HCB Gymnastics, Peter Grajer, was aanwezig. Voordat de training begon was er een korte toespraak waarin Maaike werd gehuldigd omdat zij 40 jaar lid is van HBC Gymnastics en trouw wekelijks haar conditie op peil houdt. Zij is gestart op 1 november 1983 met conditietraining. Met veel plezier heeft zij de lessen altijd gevolgd, vooral de muziek wist haar zeer te bekoren. Zij vond het zo leuk dat zij in 1995 besloot haar man mee te nemen en dat doen ze nu al meer dan 25 jaar samen. Maaike werd verblijd met een pennenset met inscriptie als aandenken.


HBC Gymnastics heeft nog meer jubilarissen die 25 jaar lid zijn:
Anna Westra, Emeline Hensgens en Joke de Groot, allen van de club conditiegym
en Gerard Hilbrant van de conditietrainingsgroep.


Hieruit mag geconcludeerd worden dat sporten belangrijk is om lang vitaal te blijven.

Rabobank ClubSupport

Een keer per jaar kunnen leden met een rabobankrekening stemmen op hun favoriete club. De RABO clubsupport actie van 2023 heeft een super mooi bedrag van 432,52 euro opgeleverd. Alle stemmers voor HBC en de Rabobank heel erg bedankt!


Regiofinale Amsterdam met goud voor Dorien

Op zaterdag 3 en zondag 4 juni vond de doorstroomwedstrijd plaats in Amsterdam. De beste meisjes in hun niveau van rayon Kennemerland streden tegen de beste meisjes van 5 andere rayons van Noord-Holland om de hoogste plaatsen. Omdat het strijdveld hier heel hoog is, werden er geen verwachtingen naar medailles geuit, maar was dit een extra wedstrijd die geturnd mocht worden.


Op zaterdag waren 3 turnsters doorgestroomd van HBC Gymnastics in niveau 6: Filippa, Marit en Vivianne. Deze meisjes begonnen met vloer, waar Marit heel strak turnde, voornamelijk omdat ze niet het tempo van de muziek hoefde aan te houden. Bij de sprong liet Vivianne weer een mooie salto en een overslag zien, waarvoor ze een 14,35 kreeg! Filippa scoorde het beste op de brug, maar door een hele strakke oefening van Marit op de balk kwam zij het hoogste uit en eindigde op de 5 de plaats.


In de volgende wedstrijd waren weer 3 turnsters geselecteerd van het niveau 5 team, te weten: Veerle, Mayila en Miral. Zij begonnen op de brug, die ze wat minder prettig vonden als hun eigen trainingsbrug. De balk daarna ging wel supergoed. Miral had gekozen voor de koprol en was blij dat deze gelukt was. De anderen hielden stand bij de handstand en de radslag. In de vloeroefening sprongen ze alle drie de arabier flikflak en turnde Mayila strakker dan ze ooit geturnd heeft. Bij de sprong kwam Veerle met kop en schouders boven alle turnsters uit met haar half in en half uit. Hier haalde ze het hoogste cijfer van iedereen: een 14.15. Mede door deze hoge score kwam Veerle op de 4 de plaats te staan.

 

Zondag 4 juni waren de meer ervaren turnsters van HBC aan de beurt.

Lia en Dorien turnden allebei in niveau 4 hele strakke oefeningen.  Allebei een beetje zenuwachtig maar za hadden vooral heel veel zin in deze wedstrijd. Op balk namen de zenuwen het een beetje over waardoor zij allebei een klein foutje maakten. Dorien is een echte toestelspecialist op de balk en behaalde daardoor alsnog het een-na-hoogste cijfer. Veel goede turnsters lieten prachtige oefeningen zien, waardoor de uitslag erg spannend was. Op Sprong wisten Dorien en Lia het voor elkaar te krijgen om de allerbeste sprong tot nu toe te laten zien. Al met al heeft Dorien Trousset HBC vertegenwoordigd op niveau 4 en wist zij in Amsterdam GOUD te bemachtigen in de meerkamp!

 

Benthe en Lieve turnde als afsluiting de laatste regio finale in niveau F waarbij zij allebei een hele leuke en goede wedstrijd hebben geturnt. Twee talentvolle turnsters die hard geoefend hebben op mooie oefeningen. Het niveau van de concurrentie was erg hoog waardoor een podiumplek nog buiten bereik lag. Maar allebei hebben zij het wedstrijdseizoen afgesloten met een mooie meerkamp!

 

HBC is trots op alle deelnemers van deze Regio finale met in het bijzonder de eerste plaats voor Dorien!